Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ osvojio 2.mjesto u izboru za najbolji županijski EU projekt
Subota, 28 Sij 2023

Projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ osvojio 2.mjesto u izboru za najbolji županijski EU projekt

E-mail Ispis PDF

 ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kao partner u projektu „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad" njena predstavnica, ravnateljica Željka Kolar, dana 28. studenog 2022.godine prisustvovala je uručenju plakete koju je taj projekt dobio za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski EU projekt. Spomenutu plaketu župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren uručio je predstavniku nositelja projekta načelniku Općine Legrad Ivanu Saboliću. Također na dodjeli je bila prisutna Melita Birčić, ravnateljica PORA-e razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije koja je također bila partner u projektu.

Izbor za najbolji županijski EU projekt organiziraju već treću godinu zaredom Hanza Medija, Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Kako su istaknuli i sami organizatori, izbor je pokrenut kako bi se kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova. Spomenimo i kako se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj projekata što samo potvrđuje da je riječ o kvalitetnom i poticajnom projektu te da županije sve bolje koriste mogućnosti koje se nude kroz EU fondove. Kao i dosad, izbor se provodio u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana. Ove se godine natjecalo 37 županijskih EU projekata iz 19 županija, a jedan od projekata koji je predstavljao Koprivničko-Križevačku županiju bio je „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad"– nominiran u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a osvojio je nagradu u kategoriji Najboljeg projekta po izboru građana. Tijekom 52 mjeseca provedbe ovog projekta održano je niz aktivnosti od kojih svakako treba istaknuti infrastrukturne radove s ciljem revitalizacije jezera Šoderica, odnosno izgrađenu šetnicu s rasvjetom uz samo jezero u dužini od 1,5 km uz koju je postavljena i urbana oprema.

Župan Darko Koren čestitao je Općini Legrad kao nositelju projekta te partnerima Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i PORA-i i naglasio je da su ova priznanja pokazatelj rezultata vezanih uz EU projekte.

Načelnik Općine Legrad, Ivan Sabolić zahvalio Županiji, Javnoj ustanovi i PORA-i što su prepoznali Općinu Legrad kao vrijednog partnera te su zajedno napravili projekt koji je rezultirao povećanjem broja posjetitelja na Šoderici, ali i revitalizacijom održivog turizma na tom području.

Okupljenima se obratila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar koja je objasnila što je odrađeno u sklopu projekta. Isto tako, naglasila je da je glavni cilj projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad" bio valorizirati i dodatno upoznati javnost s biološkom i krajobraznom raznolikošću kojima obiluje područje jezero Šoderica i njegova okolica. To je prirodno vrlo vrijedno područje, višestruko zaštićeno na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te je dio Regionalnog parka Mura-Drava, Natura 2000 područja i sastavni je dio Biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav koji je proglašen između pet država (Hrvatska, Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija).Također je naglasila i kako se u projektu „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad" pokazatelj dobrih rezultata vidi kroz sve aktivnosti koje su dosad održane i odrađene i kroz povećan interes različitih skupina javnosti za posjet području Šoderice i za upoznavanje njegove biološke i krajobrazne raznolikosti.

IMG 4649-001IMG 4661-001IMG 4669-001IMG 4696-001