Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Uspješno završen projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) za 2022. godinu
Subota, 25 Ožu 2023

Uspješno završen projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) za 2022. godinu

E-mail Ispis PDF

Uspješno završen projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) za 2022. godinu

Nakon objave javnog poziva za uključivanje u projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini, a kako bi ostvarili pravo na tu naknadu, korisnici su u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije prijavili lokaciju gnijezda na stambenom, gospodarskom ili javnom objektu kojeg oni koriste. Nakon slanja sve popratne dokumentacije te završnog izvješća u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćene su odobrene naknade za projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia)" na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini.

U iznosu od 700,00 kuna po gnijezdu rode isplaćene su ukupno četiri naknade za gnijezda bijelih roda lociranih na stambenom, gospodarskom ili drugom građevinskom objektu na području Koprivničko-križevačke županije.

Naknade su isplaćene sljedećim pravnim i fizičkim osobama:

- Osnovnoj školi Ferdinandovac, Dravska 66, Ferdinandovac, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Franji Vukeliću, Hrsovo 115, Hrsovo, za jedno gnijezdo na toj adresi.

- Župi Sv. Mihaela Arkanđela, Miholec 69, Orehovec, za jedno gnijezdo na toj adresi,

- Općini Virje, Đure Sudete 10, Virje, za gnijezdo na toj adresi.

Treba napomenuti da je polovicu tog iznosa, odnosno 350,00 kuna po svakom gnijezdu rode, osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugu polovicu Koprivničko-križevačka županija preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Isplatom navedenih naknada i slanjem završnog izvješća u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost završen je projekt Zaštita i očuvanje bijele rode (Ciconia ciconia) " na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini.

S obzirom na činjenicu da je ovaj projekt već godinama uspješno proveden u našoj županiji, njegov se nastavak planira i u 2023. godini jer se i dalje želi pridonijeti zaštiti i očuvanju bijele rode koja je strogo zaštićena vrsta sukladno Zakonu o zaštiti prirode („Narodne novine" broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama („Narodne novine" broj 144/13 i 73/16), a predstavlja i jednu od najpoznatijih europskih gnjezdarica važnu za očuvanje bioraznolikosti, te pokazatelja suživota čovjeka i prirode.

BIJELA RODA 01