Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Poziv za uključivanje u akciju „ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini “
Subota, 25 Ožu 2023

Poziv za uključivanje u akciju „ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini “

E-mail Ispis PDF

Ovogodišnju akciju „Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini" Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije započela je početkom mjeseca ožujka postavljanjem zaštitne ograde i mreže uz prometnicu Koprivnica – Đelekovec. Ograde i mreže su postavljene u suradnji s Gimnazijom „Fran Galović" Koprivnica. S obzirom da je voda koja je potrebna žabama za razmnožavanje locirana na drugoj strani preko prometnice, žabe stradavaju prilikom prelaska te prometnice koja je jako prometna. Svrha postavljene ograde je sprečavanje usmrćivanja žaba od strane vozila koja prometuju tom prometnicom. Ograda je prepreka koja onemogućava žabama slobodan prelazak preko ceste, te one u pokušaju prijelaza padaju u kante koje su ukopane u zemlju na razmaku od cca 50 m jedna od druge.

Žabe su vrsta vodozemaca, a vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja na Zemlji. Preko prometnice najčešće prelaze smeđa krastača, smeđa šumska žaba i češnjača.

Kako bi pridonijeli očuvanju žaba kao važnih vodozemaca

Pozivamo Vas da se uključite u akciju

„ Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini "

Akcija „Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini" je započela, a mogućnost uključivanja je od dana 24. ožujka 2022. godine, a predviđeno trajanje iste je do najkasnije 30. travnja 2022. godine (ovisno o vremenskim prilikama).

Ukoliko ste zainteresirani da se uključite u akciju „Spašavanje vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini" molimo Vas da nas kontaktirate telefonom na 048/621-790 ili 098/374-250 ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Zadatak sudionika spomenute akcije je da pregledaju kante postavljene ukopane u tlo uz postavljenu ogradu. Ukoliko uoče vodozemce (žabe) u kantama iste moraju identificirati, prebrojiti i prenijeti na drugu stranu prometnice u vodu-baru, a podatke o sakupljenim jedinkama zabilježiti u Obrazac za unos podataka o sakupljenim jedinkama vodozemaca u Akciji „ Spašavanja vodozemaca (žaba) na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2022. godini" koji se možete preuzeti na poveznici Obrazac.

Spomenuti ispunjeni obrazac sudionici akcije po završetku akcije trebaju dostaviti u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije (e-mailom ili osobno) radi kompletiranja podataka o svim sakupljenim jedinkama vodozemaca (žaba).

Napominjemo da sudionici akcije obavezno moraju nositi reflektirajući prsluk, a ukoliko se uključuju u akciju u večernjim satima osim reflektirajućeg prsluka potrebna im je i baterijska lampa.

Materijale s fotografijama i opisom najčešće uočenih vrsta u dosadašnjim akcijama spašavanja vodozemaca (žaba) na području na prometnici Koprivnica-Đelekovec možete preuzeti možete preuzeti na poveznici Materijali.

Obrazac

Materijali

IMG 0787IMG 0801IMG 0832IMG 0843IMG 0881IMG 0889IMG 0901IMG 0906