Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Uspješno zbrinuta ozlijeđena bijela roda (Ciconia ciconia) nađena u Kunovcu
Ponedjeljak, 01 Ožu 2021

Uspješno zbrinuta ozlijeđena bijela roda (Ciconia ciconia) nađena u Kunovcu

E-mail Ispis PDF

      Nakon zaprimljene dojave gospođe Božice Bebek iz Kunovca da je na prostoru svoje okućnice dana 28. travnja uočila ranjenu rodu Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije pokrenula je aktivnosti vezane za zbrinjavanje te ozlijeđene životinje. Nakon popunjavanja Obrasca za dojavu nalaza ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene vrste pronalazak te ozlijeđene rode prijavljen je u roku od 24 sata Državnom zavodu za zaštitu prirode što je sukladno Zakonu o zaštiti prirode („Narodne novine" broj 80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama („Narodne novine" broj 144/13).

Nakon konzultacija s stručnjacima u nadležnom Ministarstvu za zaštitu okoliša i prirode i stručnjacima iz Državnog zavodu za zaštitu prirode nalaznici rode je dan naputak da rodu zbog ozlijeđenog krila zaštiti od pasa i drugih mogućih napadača te da ozlijeđenu životinju nahrani ribicama i osigura rodi svježu vodu.

U međuvremenu Javna ustanova je kontaktirala s stručnjacima iz Centra za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih životinja - AWAP u Zaprešiću (www.awap.hr) koji ima sklopljen ugovor s Ministarstvu za zaštitu okoliša i prirode te pruža stručnu medicinsku pomoć ozlijeđenim divljim životinjama. Sukladno dogovoru drugi dan djelatnica Javne ustanove transportirala je tu ozlijeđenu rodu u Zaprešić gdje su je preuzeli djelatnici AWAP-a, radi pružanja medicinske stručne pomoći i odgovarajuće njege.

Nadamo se da će se ozlijeđena roda nakon što bude operirana u veterinarskoj ambulanti AWAP-a oporaviti i moći uspješno vratiti u prirodu, a obitelji Bebek iz Kunovca svaka pohvala za brigu i dojavu o pronalasku ozlijeđene bijele rode koja je strogo zaštićena vrsta.

P4300108P4300110P4300114