Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Djeca iz Dječjeg vrtića Maslačak učili o kukcima na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci
Ponedjeljak, 01 Ožu 2021

Djeca iz Dječjeg vrtića Maslačak učili o kukcima na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci

E-mail Ispis PDF

      Dana 17. travnja 2015. godine, Bubamare, djeca iz srednje odgojne skupine, Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca, njih oko dvadesetak u pratnji svojih odgojiteljica posjetili su Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci.

Terenski obilazak posebnog rezervata bio je dio edukativno odgojnih aktivnosti u sklopu projekta Kukci koja se provodi u njihovoj grupi, s ciljem upoznavanja života i staništa kukaca. Tako da je i prezentacija samog rezervata koju je održala stručna suradnica Marta Lenac iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije bila s naglaskom na vrste kukaca koji žive na tom pješčanom staništu.

Sa zanimanjem su pratili kako osa kopačica kopa svoja gnijezda u vrućem pijesku i brine se za svoje ličinke donoseći im hranu dokle got ne odrastu. Posebno su se oduševili mravljim lavom i njegovom transformacijom iz neugledne ličinke koja živi pod zemljom i čeka da joj se hrana strmoglavi u usta do lijepog mrežokrilca. Nisu se prestrašili ni nosatog strašila, skakavca koji je u Hrvatskoj pronađen samo na lokalitetu pješčanih staništa Kloštarskih pijesaka. Također su znali da crni cjevasti pauk nije kukac već paučnjak.

Neke vrste kukaca vidjeli su samo na slikama, no obilaskom posebnog rezervata uspješno su pronašli mrave, razne leptire, ose, skakavce, uholaže ali i njihove nastambe kao što su mravinjaci, rupe cvrčaka i mravljeg lava.

Bubamare su tako osim specifičnog reljefa i staništa važnog za opstanak osebujne vegetacije pijesaka posebnog rezervata upoznali i pješčano stanište na kojem žive posebne vrste kukaca.

 01040203050607080910