Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije prigodnim aktivnostima obilježila 5. Koprivnički klimatski tjedan
Nedjelja, 28 Velj 2021

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije prigodnim aktivnostima obilježila 5. Koprivnički klimatski tjedan

E-mail Ispis PDF

         Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije svojim aktivnostima obilježila je 5. Koprivnički klimatski tjedan koji je trajao od 21. ožujka do 28. ožujka 2015. godine pod motom „Korak prema boljoj klimi".

Klimatske promjene uzrokuju povećanje temperature, pritisak na vodene resurse, povećanje ekstremnih vremenskih uvjeta, poplava, obalne erozije, šumskih požara, te imaju vrlo snažan utjecaj na ljude. Osim toga one imaju veliki utjecaj na biološku raznolikost i ekosustave. Utjecaj klimatskih promjena vidljiv je i u promjeni vegetacije, dok promjene temperature mogu uzrokovati razne promjene ekosustava i fragmentaciju staništa za mnoge vrste. Predviđa se da će klimatske promjene u velikoj mjeri reducirati raznolikost najuobičajenih vrsta, uzrokovati izumiranje nekih biljnih i životinjskih vrsta te uzrokovati pojavu novih. Gubitak bioraznolikosti će u globalnim razmjerima osiromašiti biosferu i ekosustav. Klimatske promjene i ekološke katastrofe svojevrstan su poziv da budemo brižljiviji i odgovorniji prema prirodi.

Da bi se pridonijelo očuvanju bioraznolikosti koja povoljno utječe na klimatske promjene u okviru aktivnosti klimatskog tjedna u Gimnaziji „Fran Galović" u Kopivnici te u tri osnovne škole u Koprivnici uz stručnu asistenciju predstavniuka Centra za urbane i privatne šume iz Varaždina i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u prostorima uz spomenute škole obavljena je sadnja po nekoliko vrsta sadnica autohtonih zavičajnih vrsta drveća i voćkarica. Cilj toga bio je očuvanje bioraznolikosti i estetske vrijednosti krajobraza Koprivničko-križevačke županije, te podizanje svijesti šire javnosti, a prvenstveno školske populacije učenika kao i šumovlasnika o potrebi i značaju održivog gospodarenja, te stvaranje većeg interesa za unašanjem rijetkih i visokovrijednih zavičajnih vrsta drveća u prirodu i šume koje svojim životnim procesima obavljaju značajnu klimatsko-zaštitnu funkciju te ublažavaju klimatske ekstreme.

Edukativnom prezentacijom na području Posebnog geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci grupi učenika skrenuta je pozornost na očuvanje tog posebno vrijednog staništa kao i na očuvanje bioraznolikosti na svim razinama, uključujući ekosustave, vrste i genetske resurse jer se time osigurava zdravlje ljudi, čisti zrak i voda, prehrambena sigurnost, razvoj gospodarstva. Također očuvani i zdravi ekosustavi osim toga imaju i regulatornu uslugu poput ublažavanja klimatskih promjena, ublažavanja prirodnih katastrofa, pročišćavanja vode, pružaju stanište rijetkim i ugroženim vrstama čime se osigurava produljenje i očuvanje vrste.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županijesudjelovala je i na 5. Stručnom skupu „Okoliš i zdravlje" kojeg je organizirala Županijska komora Koprivnica u suradnji s Društvom kemičara i tehnologa Koprivnica. Na stručnom skupu raspravljalo se o temama Projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) sjeverozapadne Hrvatske, O. I. E. – bioplin i zaštita priprode i Teretnim biciklom do održive zajednice

Spomenutim aktivnostima koje za cilj imaju pozitivno djelovanje na ublažavanje klimatskih promjena Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije obilježila je 5. Koprivnički klimatski tjedan, te je na taj način aktivno pokušala doprinjeti borbi protiv klimatskih promjena i prilagodbi novim klimatskim uvjetima.

 Gimnazija 02Braca Radic 01ANG 03Dj Ester 01PR Dj pijesci 01