Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Održana „Radionica o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore s osvrtom na kockavicu“
Nedjelja, 11 Tra 2021

Održana „Radionica o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore s osvrtom na kockavicu“

E-mail Ispis PDF

     U suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije 4. travnja 2014. organizirala je Radionicu o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore s osvrtom na kockavicu. Na radionici je bilo prisutno preko sedamdeset sudionika koje su činili predstavnici učenika, nastavnika i profesora brojnih osnovnih i srednjih škola s područja Koprivničko-križevačke županije. Prije početka radionice sudionicima su se obratili ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar i zamjenik župana Ivan Pal.

Prvi dio radionice održan je u Gradskoj vijećnici u Koprivnici gdje je dr.sc. Igor Boršić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode prezentirao Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja biološke raznolikost i održao predavanje o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore s osvrtom na kockavicu. Podsjetio je da je akcija prebrojavanja kockavice pokrenuta još 2005. godine te se od tad provodi svake godine u sklopu Nacionalnog sustava praćenja stanja biološke raznolikosti. Osvrnuo se na činjenicu da je kockavica ugrožena biljna vrsta u Hrvatskoj i kao takva strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode. Razlozi ugroženosti, nestanka i smanjena broja kockavice je uništavanje njenih staništa zbog urbanizacije, melioracija područja, promjena vodnog režima te skupljanje zbog ukrasnih cvjetova.

Napomenuo je da su dosadašnjim aktivnostima od 2007. godine kada se u Nacionalni sustav praćenja stanja kockavice uključila i Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa svojom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije te osnovnim i srednjim školama Koprivničko-križevačke županije prikupljeni vrijedni podaci o rasprostranjenosti i brojnosti ove vrste, te se stoga i ove godine nastavlja ta akcija.

Nakon teorijskog dijela, uslijedio je praktičan rad na terenu na livadi u području sajmišta u Koprivnici u okviru kojeg je učenicima demonstriran način ispunjavanja obrasca vezanog za prebrojavanje vaskularne flore i način samog prebrojavanja vaskularne flore, a koji se mogu primijeniti prilikom prebrojavanja kockavice.

Spremnost uključivanja u „Akciju prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole u 2014. godini" koja traje tijekom mjeseca ožujka i travnja iskazale su brojne osnovne i srednje škole s područja Koprivničko-križevačke županije. Aktivnosti spomenute akcije predviđaju obilazak lokaliteta na kojima kockavica raste, te prebrojavanje jedinki i određivanje veličine populacija standardnim metodama koje su opisane u „Priručniku za inventarizaciju i praćenje stanja vaskularne flore"

01 Kolar 02 Pal03 Borsic04 sajmiste05 sajmiste06 sajmiste07 sajmiste08 sajmiste11 sajmiste10 sajmiste09 sajmiste12 sajmiste