Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE
NA PODRUČJU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Vi ste ovdje: Naslovnica » Aktivnosti » Aktivnosti » Započela „Akcija prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole na području Koprivničko-križevačke županije u 2014. godini“
Nedjelja, 11 Tra 2021

Započela „Akcija prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole na području Koprivničko-križevačke županije u 2014. godini“

E-mail Ispis PDF

         Suradnjom Državnog zavoda za zaštitu prirode s Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine nastavlja se provođenje akcije pod nazivom „Akcija prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole u 2014. godini".

Akcija prebrojavanja kockavice pokrenuta je još 2005. godine te se od tad provodi svake godine u sklopu Nacionalnog sustava praćenja stanja biološke raznolikosti. Kockavica je ugrožena biljna vrsta u Hrvatskoj i kao takva strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode, a zbog nestanka staništa brojnost joj se smanjuje. Dosadašnjim aktivnostima u sklopu ove akcije, uz pomoć nastavnika i učenika, prikupljeni su vrijedni podaci o rasprostranjenosti i brojnosti ove vrste.

Kako bismo osigurali nastavak praćenja stanja ove osjetljive vrste i u 2014. godini uputili smo poziv svim osnovnim i srednjim školama na području Koprivničko-križevačke županije da se i ove godine sa svojim nastavnicima i učenicima uključe u akciju prebrojavanja kockavice. „Akcija prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole u 2014. godini" će trajati tijekom mjeseca ožujka i travnja, a predviđa se obilazak lokaliteta na kojima kockavica raste, te prebrojavanje jedinki i određivanje veličine populacija standardnim metodama opisanim u „Priručniku za inventarizaciju i praćenje stanja vaskularne flore". Taj priručnik zajedno s terenskim obrascima za popunjavanje prikupljenih podataka možete pronaći na internetskoj stranici Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Za sve zainteresirane sudionike u „Akciji prebrojavanja kockavice za osnovne i srednje škole u 2014. godini" Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode organizirati će stručne radionice na kojima bi se predstavile standardne metode za inventarizaciju i praćenje stanja flore s posebnim osvrtom na kockavicu, te „Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja vaskularne flore".

Također pozivamo i ostale građane Koprivničko-križevačke županije koji su negdje primijetili kockavicu da nam se jave putem elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na broj telefona 048/621-790 kako bismo mogli evidentirati i obići lokalitet na kojem raste kockavica u Koprivničko-križevačkoj županiji.